Statoil får grønt lys på Gullfaks Sør

(Foto: Harald Pettersen, Statoil)
Publisert 16. juni 2015

Statoil har fått Ptils samtykke til bruk av rørledninger og subsea produksjonsanlegg på Gullfaks Sør.

Bakgrunnen for aktiviteten er at Statoil vil forlenge levetiden for feltet. Gullfaks A sender derfor inn søknad om levetidsforlengelse i år. Tilsvarende søknader vil bli sendt for Gullfaks B og Gullfaks C i 2016 og 2018. Statoil har utvidet lisensperioden for Gullfaks Sør, PL 050, fra 1. juli 2016 til 30. juni 2036.

Utbyggingen av Gullfaks Sør Økt Oljeutvinning (GSO), som er et Increased Oil Recovery-prosjekt (IOR), medfører installasjon av to nye bunnrammer (subsea template O og P), boring av fire nye produksjonsbrønner (hvorav tre med sidesteg) og to nye brønner for gassinjeksjon på Gullfaks Sør. Den nye infrastrukturen kobles opp mot eksisterende infrastruktur i Gullfaks Sør, med eksport av brønnstrømmen til Gullfaks A for prosessering og videre eksport fra feltet. I tillegg vil en av de eksisterende bunnrammene (D-rammen) bli omrutet til Gullfaks C for prosessering og eksport.

Blir oppstart for Statoil og Gullfaks Sør i juli

Ifølge Ptil er planlagt oppstart for subsea produksjonsanlegget 1. juli 2015.

På grunn av kvalitetsavvik hadde Statoil tidligere endret planlagt oppstart for Gullfaks Sør Økt Oljeutvinning (GSO) fra desember 2014 til oktober 2015. Det ble påfølgende forsinkelser i rør-marine leveransen fra underleverandører til GSO-prosjektet. Derfor ble det besluttet å utsette gjennomføringen av resterende marineaktiviteter til perioden mars-juli 2015.

Gullfaks Sør, som ligger i Tampen-området i den nordlige delen av Nordsjøen, er bebygd med undervannsbrønnrammer som er tilsluttet Gullfaks A og C med undervannsrørledninger. Produksjonen startet i 1998.

Statoil er operatør for Gullfaks Sør og har en eierandel på 51 prosent i lisens 050. De øvrige eierne er Petoro AS med en eierandel på 30 prosent og OMV Norge AS med 19 prosent.

Gullfaks C

Gullfaks Sør

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger