Statoil: – Lønnsomt å utnytte eksisterende infrastruktur

(Foto: Ole Jørgen Bratland/Statoil)
Publisert 30. juni 2015

Statoil om levering av PUD i Gullfaks-lisensen til Olje- og energidepartementet for første fase av Shetland/Lista-utviklingen.

Fase 1 av utvinningen er forventet å gi 18 millioner fat oljeekvivalenter, og vil bidra til en robustgjøring for videre drift av Gullfaks-plattformene i Nordsjøen, skriver Statoil i en pressemelding.

– Vi jobber målrettet for å redusere kostnadene og øke lønnsomheten i våre prosjekter. Ved å utnytte eksisterende infrastruktur klarer vi å realisere nye ressurser til en lavere kostnad. På den måten opprettholder vi lønnsom produksjon og langsiktig aktivitet på norsk sokkel, sier Statoils direktør for feltutvikling på norsk sokkel, Ivar Aasheim.

Utvinningsløsningen er basert på gjenbruk av eksisterende brønner (totalt 15) fra Gullfaks-plattformene og innebærer ingen ny infrastruktur. Dette gir svært god lønnsomhet i prosjektet.

Shetland/Lista har siden 2013 vært produsert under en prøveproduksjonstillatelse. Nå leveres en plan for en mer langsiktig utvikling av disse ressursene. Dette er imidlertid bare første fase av utviklingen.

Statoil: Investeringskostnader på NOK 900 millioner

– Gullfaks har vært et enestående industrieventyr. Siden oppstarten i desember 1986 har feltet produsert mer enn 2,56 milliarder fat olje og eksportert over 70 milliarder standard kubikkmeter (sm3) gass, sier Statoils områdedirektør i Utvikling og produksjon Norge, Kjetil Hove.

– Nåværende utvinningsgrad på Gullfaks hovedfelt er 59 prosent, og med en levetid mot 2036 skal vi jobbe for å øke utvinningsgraden enda mer, understreker Hove.

Ifølge Statoil vil Shetland/Lista bidra med nye verdifulle fat, og investeringskostnadene er estimert til om lag NOK 900 millioner.

Selskapet jobber videre for å realisere neste fase basert på trykkvedlikehold. Dette antas å kunne gi en vesentlig økning i utvinningsgraden for Shetland/Lista.

Shetland-gruppen og Lista-formasjonen har ulike egenskaper enn de dypereliggende formasjonene i Brent-gruppen, hvor hoved-reservoarene på Gullfaks ligger. Det produserende intervallet i Shetland/Lista består av tynne kalksteinlag som er oppsprukket og dermed bidrar til en god produktivitet.

Indikasjoner på hydrokarboner i Shetland-gruppen/Lista-formasjonen i Gullfaks-lisensen har vært kjent lenge. God produktivitet ble første gang påvist i desember 2012 og er bekreftet gjennom perforeringer i ytterligere tre eksisterende Gullfaks-brønner. Dette har gitt grunnlag for en kommersiell utvikling av forekomsten.

Gullfaks-feltet ligger i blokk 34/10 i den nordlige delen av Nordsjøen, ca. 160 km vest for Sognefjorden og ca. 190 kilometer nordvest fra Bergen. Vanndybden er på mellom 130 og 220 meter.

Rettighetshavere på Gullfaks-feltet, i lisens PL 050, er operatøren Statoil med 51 prosent, Petoro med 30 prosent og OMV med 19 prosent.

Gullfaks-feltet

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger