Publisert 15. januar 2007

Uværet på Vestlandet kan ha vært til hjelp for oljebekjemperne etter Server-forliset på Fedje. Mye olje har gått i oppløsning. Der det lørdag var tjukke flak, lå oljen søndag som tynn film på havoverflaten.

NTB

Dette var gladmeldingen på pressekonferansen som ble holdt i Kystverkets operasjonssentral i Bergen søndag ettermiddag. Kort tid før hadde eksperter vært i helikopter over et stort havområde, for å observere utviklingen fra lørdag til søndag.

Og det var mye positivt å se:
– Mye er vasket ned og mye er tatt opp. Jeg er overrasket over hvor lite vi fant der ute. Der det lørdag ettermiddag og kveld lå flak av varierende tykkelse, var det lite eller ingenting igjen, sa havnekaptein Erik Blom i Bergen ved ankomst på tampen av pressekonferansen.

Advarer
På pressekonferansen rettet operasjonsledelsen sterk advarsel til lokalbefolkning og privatpersoner mot at de på eget initiativ går løs på oljeforurensningen som har tilgriset fjæresteinene.

– Det er livsfarlig i dette været å bevege seg på oljesleipe steiner i havkanten. Unngå å gjøre noe på eget initiativ, er den sterke oppfordringen fra direktør Thor Chr. Sletner i Kystverkets beredskapsavdeling.

Nødvendig utstyr vil også bli stilt til rådighet for frivillige når været tillater det.

Oppdaterte tall søndag viser at den kypriotiskregistrerte havaristen «Server» hadde rundt 600 tonn olje om bord. 370 tonn bunkersolje var søndag sluppet ut i sjøen. 130 tonn olje er bekreftet tatt opp.

Flere hundre mobilisert
Det betyr ikke at Kystverket og oljebekjemperne kan avblåse katastrofetilstanden. Tvert imot.

Den lokale beredskapsgruppen for Bergen-regionen (IUA) har mobilisert flere hundre personer som er klare til å rykke ut straks væreforholdene gjør det forsvarlig. Deres oppgave blir å samle opp og renske i fjæresteinene

I tillegg er lokalbefolkningen innstilt på storstilt innsats.
Tre kystvaktfartøy ligger klar ved Fedje med lenser og oljeopptakerutstyr som vil bli satt inn i kampen mot oljesøl, straks været gjør det mulig. To ferjer er innleid for frakt av oljevernutstyr fra to depoter i regionen, får NTB opplyst i Kystverket.

Fordel og ulempe
– Bølgehøyden er 7 meter i det aktuelle området, og da er det uforsvarlig for IUA å sende folk ut i strandsonen. Dessuten vil lenser og utstyr være helt ubrukelig i slike bølger, sier informasjonsrådgiver Ane Eide Kjæraas i Kystverket til NTB.

Om uværet har spredt eller løst opp oljen på havet, er det klart at oppsamling av olje som allerede er samlet langs fjæresteinene vil bli vanskeliggjort og forsinket, ifølge Kystverket, som likevel er relativt optimistiske:

– Vi har stor tro på at strandområdene som er tilsølt på Fedje lar seg vaske og rense, men det vil kreve ressurser og ta tid. Trolig mange måneder, sier Kjæraas.

Beredskapsdepot
Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) og fungerende fiskeri- og kystminister Dag Terje Andersen (Ap) ble søndag formiddag orientert om situasjonen ved Kystverkets operasjonshovedkvarter i Bergen, før de skulle videre ut i området for å ta inn forholdene ved selvsyn.

Miljøvernorganisasjoner som WWF og Miljøvernforbundet med den profilerte Kurt Oddekalv i spissen, har sterkt kritisert regjeringen for ikke å innfri løfter om at oljeverndepotet på Fedje skal gjenopprettes. Regjeringen Bondevik nedla depotet for rundt tre år siden.

Dag Terje Andersen lover å vurdere saken i kjølvannet av katastrofen med M/S «Server», som gikk på grunn og brakk i to på sørvestkysten av Fedje fredag kveld.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger