Publisert 22. januar 2007

Mens olje og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) snakker varmt om samarbeid med Russland, vil Russland helst bare snakke om seg selv.

NTB

Enoksen legger stor vekt på norsk-russisk petroleumssamarbeid i nord, men han har tungt for å fylle konkret innhold i samarbeidet.

– Det er vanskelig i dag å konkretisere hva det strategiske samarbeidet med Russland vil innebære om noen år. Men vi har felles interesser i Barentshavet. Begge har viktige fiskeriinteresser å ta vare på. Både Russland og Norge har en sterk interesse i å ta vare på miljøet når vi skal utnytte petroleumsressursene, sier Enoksen til NTB.

«Perspektivløst»
Under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø mandag fastholdt Enoksen at det er «perspektivløst» å hevde at det norsk-russiske petroleumssamarbeidet havarerte da Russland i fjor høst sa nei til utenlandske partnere på det enorme Stockman-gassfeltet.

– Vi har et langtidsperspektiv på dette som ikke er knyttet til oljeselskapenes prosjekt på ett felt. Våre strategiske interesser har et mye bredere perspektiv enn dette, og vi ønsker fortsatt å utvikle samarbeidet med Russland, sier Enoksen.

Ikke konkret
Den russiske viseministeren Aleksej Ivanovitsj Varlamov holdt på samme konferanse et 20 minutters innlegg uten å nevne Norge med ett ord. Først da han ble bedt om å kommentere et eventuelt samarbeid med Norge, kom Varlamov med en rosende karakteristikk av norske oljeselskaper.

– Norske oljeselskaper er blant de beste i verden, sa viseministeren, som konsentrerte seg om kartlegging av egne ressurser på den enorme russiske kontinentalsokkelen.

Til NTB sier Varlamov at russerne er interessert i et langsiktig samarbeid med Norge, men heller ikke han ønsker ikke å konkretisere innholdet i de gode relasjonene ytterligere.

Godt kartlagt
I sitt innlegg på konferansen pekte Varlamov på at offshoreprovinsene i de vestlige delene av Russland sammen med provinsene lengst øst er de mest utforskede.

Av til sammen 218 borede brønner på russisk sokkel, ligger 53 i Barentshavet og oljeprovinsen Timan Petsjora. I tillegg har russerne boret 16 brønner i Karahavet. Varlamov pekte ut offshoreprovinsene i vest som blant de mer utforskede. I tillegg til det enorme Stockman-feltet har russerne påvist sju større, to mellomstore og ett mindre gass- eller oljefelt i disse områdene.

Viseministeren, som selv er en av Russlands ledende geologer, antydet et ressurspotensial som tilsier 30 millioner tonn olje og 130 milliarder kubikkmeter gass, men kom ikke med klare hentydninger til når dette kan bygges ut.

Planøkonomi
– Jeg tolker Varlamov dit at russerne vil legge stor vekt på en nasjonal kartlegging sine egne ressurser. Dette skjer innenfor en ramme som vi kjenner fra den russiske planøkonomiens dager, sier administrerende direktør Salve Dahle i Akvaplan NIVA til NTB.

Han peker på at det så langt er lite rom for utenlandsk deltakelse i den russiske langtidsplanleggingen av egen petroleumsutbygging.

– Unntaket er på Sakhalin-halvøya, der utenlandske partnere på en helt annen måte enn i vest har blitt invitert inn. Avslaget på utenlandske partnere til Stockman-utbyggingen skyldes ikke at Hydro og Statoil leverte dårlige løsninger eller opererte som to selskaper. Det er rett og slett ikke i russisk interesse å inkludere utenlandske partnere, sier Dahle.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger