Varsler høytrykk i nord

Publisert 8. november 2013

Leverandørnettverket Petro Arctic, Kunnskapsparken Nord, ProBarents og Innovasjon Norge presenterer en ny rapport laget av Rystad Energy om oljeframtiden i nord under Nordområdekonferansen i Stavanger. – Æ glær mæ, sier Petro Arctic–direktør Kjell Giæver.

Petro Arctic –direktøren holder kortene tett til brystet om det konkrete innholdet i rapporten de sammen med øvrige partnere og Jarand Rystad skal legge fram på en pressekonferanse i forkant av, og gå i detaljer om på Nordområdekonferansen i Stavanger 14. november. Men, han kan allerede nå røpe hva rapporten ”Petro foresight – 2030 vil berøre:

– Rystad Energy har gjort en grundig analyse av tidligere ressursestimater og holdt disse opp mot de leteresultatene man har oppnådd siden forrige rapport ble presentert. Jeg kan i dag ikke si noe om utfallet, men kan love at de nye estimatene vil bli presentert i sin helhet i Stavanger 14. november, sier han til Petro Media News.

LES OGSÅ: Kobler industri fra nord med sør

Markedet på nordnorsk sokkel

– For dem som fikk med seg fjorårets Petro foresight-rapport, kommer det neppe som noen overraskelse at Rystad også har oppdatert markedstallene for nordnorsk sokkel, sier Giæver. I denne kontekst er ”nordnorsk sokkel” definert som områdene fra Sandnessjøen og nordover, inkludert Barentshavet.

Man har også analysert nordnorske leverandørers sannsynlige andel av det eksisterende og kommende markedet, sier han. Igjen holder han tett om hva tallene viser, men innrømmer på direkte spørsmål at ”trendene man har sett uttegne seg i ”Levert-” rapportene blir ytterligere bekreftet.”

Scenarioer for utviklingen i nord
Ressurstall og markedstall er gode indikasjoner på hva som skal skje på nordnorsk sokkel framover, men for å tydeliggjøre hva de faktisk betyr, har Rystad utarbeidet ulike scenarioer for hva dette vil bety i form av utbygginger og infrastruktur. Ikke ulikt den øvelsen Oljedirektoratet hadde gjort i forkant av ”Petro 2011” -konferansen i Harstad for drøye to år siden.

Basisscenarioet tar for seg hvordan sokkelen i nord vil se ut i 2030 utfra hva analytikerne anser som mest sannsynlig utfra ressurser (både kjente og uoppdagede), kostnader og prioriteringer i tidligere utbygginger på norsk sokkel.

– Jeg kan selvfølgelig ikke gå i detaljer om dette heller før konferansen, men for å si det på godt nordnorsk: ”Æ glær mæ,” sier Giæver.

Se hele programmet for Nordområdekonferransen

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger