Publisert 19. oktober 2007

Det private russiske oljeselskapet Lukoil satser på offshore oljeproduksjon i Nordvest-Russland. Målet er å forsyne det amerikanske markedet., Av: Alex Khrol

Lukoils styreformann Vagit Alikperov kunngjorde tidligere denne uke at selskapet vil ha spesielt fokus på offshoreprosjekter i Russlands arktiske områder.

Leveranser av russisk olje til USA vil , ifølge Lukoil, være et gjennombrudd i energiforholdet mellom USA og Russland, ettersom dette vil bli det første store energiprosjektet som fokuserer på det amerikanske markedet, og ikke på EU. Samtidig vil det styrke Lukoils forretningsmessige posisjon i USA.

Lukoils plan er å forsyne det amerikanske markedet med olje fra feltene i Timano-Pechora-provinsen. Samtidig vil selskapet utvide kapasiteten i den nye oljeterminalen Varandey som ligger ved kysten av Barentshavet.

– Vi er i ferd med å få på plass et unikt transportsystem i det nordlige Russland, som vil åpne for levering av inntil 240 000 fat olje per dag til USA, sier Alikperov.

Lukoil er Russlands største private oljeselskap. Det inntar ellevteplassen på Platts “Top 250 Energy Companies”. I 2004 solgte russiske myndigheter sin andel i Lukoil til ConocoPhillips, som siden har økt sin eierandel til 20 prosent i selskapet.

En tredjedel av Lukoils bensinstasjoner, om lag 2000 stykker, finnes i USA, hovedsakelig langs Atlanterhavskysten. Lukoil selger cirka 530 millioner liter bensin i året i USA, men inntil nå er oljen kjøpt fra andre land, hovedsaklig i Amerika.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger