Publisert 29. august 2008

Visepresident i Total, Jean-Marc Hosanski, opplyste under ONS torsdag at markedet for flytende gass (LNG) vokser med syv prosent i året og er i ferd med å bli globalt.

Tekst: Atle Espen Helgesen

Totals Jean-Marc Hosanski tror LNG vil dekke 15 prosent av
verdens gassforbruk innen 2015. Foto: Atle Espen Helgesen

– LNG-markedet er under store endringer. Tidligere var det flere regionale markeder, nå ser vi tilfeller hvor flytende gass sendes fra Trinidad til Japan, sa Hosanski.

Franskmannen opplyste at markedet for flytende naturgass øker med syv prosent i året

– LNG-etterspørselen vokser fire-fem ganger raskere enn oljeetterspørselen. Innen 2015 vil LNG stå for 15 prosent av det totale gassforbruket, sa han.

Hosanski mener den økende etterspørselen skyldes at LNG er fleksibelt, miljøvennlig, lett å utvikle og ikke minst at mange land ønsker å diversifisere energiforsyningen.

Det pågår for tiden en voldsom konstruksjonsaktivitet av nye LNG-anlegg rundt om i verden. Det største anlegget bygges i Qatar og vil kunne produsere 50 millioner tonn LNG i året.

Til sammenlikning vil Sjtokmans første fase produsere 7,5 millioner tonn, mens Snøhvit skal produsere cirka 4 tonn i året når anlegget går for fullt.

– Mange prosjekter skal stå klar i de nærmeste årene. Innen tre år vil den globale LNG-produksjonen ha økt med 95 millioner tonn og regassifiseringskapasiteten i Europa vil være doblet. Midtøsten vil i 2015 stå for en tredjedel av forsyningene, sier Hosanski.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger