Publisert 23. oktober 2007

Det er helt urealistisk å tro på et norsk kjernekrafteventyr basert på thoriumbrensel. Det hevder miljøorganisasjonen Zero i en ny rapport om thoriumreaktorer

NTB

Thoriumreaktorer er av flere spådd som en av fremtidens globale energiløsninger. Norge har verdens tredje største forekomster av det radioaktive grunnstoffet, og flere norske selskaper er etablert for å bygge thoriumdrevne kjernekraftverk i Norge. Både REC-gründer Alf Bjørseth og Statkraft snuser på thoriumalternativet, skriver Bergens Tidende.

Zero-medarbeider, Erik Martiniussen, som har skrevet Thorium-rapporten, vender imidlertid tommelen ned.
– Sikkerhetsmessig og miljømessig er det vanskelig å se de helt store forskjellene på et atomkraftverk drevet på vanlig uranbrensel og et som drives med thorium. Faren for nedsmelting er like stor, heter det i rapporten.

Zero-rapporten avviser også argumentet om at thoriumbrensel ikke kan misbrukes til produksjon av atomvåpen.
– Brukt thoriumbrensel inneholder anselige mengder uran-233 som kan brukes til å produsere slike våpen. Det er heller ikke mulig å drive et kraftverk utelukkende på thorium. Ifølge Det internasjonale energibyrået IEA må thoriumreaktoren inneholde minst 25 prosent ordinært uranbrensel. Produksjonen av plutonium vil derfor ikke opphøre med kraftverk basert på thorium, hevdes det i Zero-rapporten.

Martiniussen peker også på at også thorium forårsaker radioaktiv stråling, og at slikt brensel kan misbrukes i såkalte skitne bomber på lik linje med uranbrensel.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger