En drømmejobb, et ferieparadis og et offshoreeventyr

90 MÅL OG MER: GCSB tilbyr 90 mål med attraktive næringsområder, og øverst på ønskelisten ligger norske selskaper og ansatte (Foto: GCSB)
Publisert 29. desember 2015

En storstilt satsing på offshore olje og gass, vindkraft og shipping er på trappene i utkanten av ferieparadiset Gran Canaria. Den norske bransjeveteranen Tore Nedregaard er chartret for å lede frem suksessen, og nå starter organisasjonsbyggingen. Tekst: Magnus Birkenes, Doublethink

Like sør for den travle flyplassen på ferieøya Gran Canaria har norske Otech og den spanske giganten Satocan Group sikret seg gode 90 mål med utbyggingsklart næringsareal. Med i pakken er en ideelt plassert dypvannskai, tilhørende infrastruktur, flate, utbyggingsklare områder og helhjertet støtte fra lokale myndigheter.

Tore Nedregaard, Administrerende Direktør GCSB
Tore Nedregaard, Administrerende Direktør GCSB

Basen vil fylle et etterlengtet tomrom for operatører, serviceselskaper, rederier og leverandører med aktiviteter langs de afrikanske nord –og vestkystene og Middelhavet .

Nå er også administrerende direktør på plass i form av bransjeveteranen Tore Nedregaard, nylig hjemkommet etter syv år i Malaysia og den foretrukne kandidaten blant over 100 søkere til stillingen. Norgesbesøket ble dog et kort mellomstopp; det nye kontoret på Gran Canaria venter allerede første uken i januar.

Trygg og nær havn
– Dette er et meget spennende prosjekt. Det første kontorbygget med lager/verkstedhall og den første leietageren (Saga Subsea, red.) er allerede på plass, så vi har fått en frisk start. Vi er i tillegg i avsluttende runde med en annen stor, norsk aktør, forteller Nedregaard til Petro.no.

– Mange tenker nok på ferieparadis når man nevner Gran Canaria, men faktum er at øya er perfekt plassert i forhold til mange av de mest spennende olje –og gassaktivitetene i verden akkurat nå. Øya er tilgjengelig, den er trygg, den er innenfor Schengen-ringen, og for nordmenn er det nesten som å komme hjem, legger han til, med referanse til de mange tusen norske fastboende på øya.

«Det vil bli hardt arbeid, men det vil også kreve en del flaks. Heldigvis er det slik at jo mer erfaring man har, dess mer flaks pleier man å få»

Flere nordmenn trengs
Målet for GCSB er å bli en «one stop shop» og fasilitator for leietagere og aktører som ønsker en sentral base, hvor hver bedrift i praksis innordner seg etter eget behov. Det vil likevel bli nødvendig med en solid stab av kompetente ansatte i egen organisasjon for å kunne stå parat med et komplett tilbud.

– Dersom for eksempel et olje -eller shippingselskap ønsker aktivitet på GCSB, skal vi kunne ordne det meste. Kundene vil komme med sine egne folk, men vil trenge bistand på en rekke områder. Derfor vil vi trenge et team av kompetente mennesker av høyt kaliber med alle former for offshore- og organisasjonserfaring; rundt 200, hovedsaklig lokalt ansatte, over den kommende femårsperioden. Men vi vil trenge noen få personer med spisskompetanse, og da er det naturlig å se etter norske talenter, for det er få ting som slår erfaring fra Nordsjøen, sier Nedregaard, som selv ble plukket til jobben grunnet lang og variert internasjonal erfaring fra blant annet Statoil, Elf, Norsk Hydro, Aker og en rekke konsulentstillinger.

Skulle suksessen komme raskt, har også GCSB opsjoner på å utvide arealet.

Artikkelen fortsetter under bildet

FØRSTE NYBYGG: Første kontorbygg med første leietager er allerede på plass på GCSB (Foto: GCSB)
FØRSTE NYBYGG: Første kontorbygg med første leietager er allerede på plass på GCSB (Foto: GCSB)

Lærdom fra nord
Nedregaard ser gjerne til Norge for inspirasjon når han nå skal bygge sin versjon av øyparadiset:

– Den spanske partneren i prosjektet, Satocan Group, er godt plassert i forhold til myndigheter og politiske retningslinjer, og meget store og dyktige innen konstruksjon og leveranser til blant annet offshore vind, men er ikke erfarne innen olje og gass. Der er det norske Otech og jeg kommer inn; vår ekspertise og erfaring gir oss ganske frie tøyler til å skape den offshorebasen vi ønsker, sier Nedregaard til petro.no.

– For meg er det naturlig å se til Killingøy-basen utenfor Haugesund (hvor også basepartner Otech har hovedkvarter, red.), som i mine øyne driver meget god butikk. Måten de har bygget opp sine operasjoner på er en modell for hvordan vi ønsker å forme GCSB, og mitt mål er at vi etter hvert skal bli for vestkysten av Afrika og Middelhavet det Killingøy er for Nordsjøen. Vi vil utfylle hverandre, understreker han.

– Det er også av stor betydning at GCSB’s norske partner Otech har vært på Gran Canaria i mange år allerede, og har betydelig kjennskap til lokale forhold samt et meget godt nettverk, legger han til.

Det vil skinne igjen
Hvor realistisk tror du markedsutsiktene er for en ny offshorebase med tanke på dagens lave oljepris og nedsatt investeringsevne hos mange selskaper?

– Det virker som om mange har dårlig hukommelse. Da jeg gikk ut fra universitetet i 1986, var oljeprisen 9 dollar fatet og jeg var heldig som fikk jobb. I løpet av min karriere vil jeg anslå gjennomsnittsprisen til rundt 25-30 dollar. Folk har en lei tendens til å være pessimister i nedgangstider, og de samme ekspertene som nå går ut i media med prediksjoner for 2016 har snudd 180 grader fra i fjor, sier Nedregaard oppgitt.

– Jeg besøkte ONS i 2014, og folk fnyste av meg da jeg spådde oljepriser ned under 50 dollar i 2015. Men her er vi. Jeg tror derimot verden vil oppleve minst én god syklus med høye priser før energibalansen jevner seg mer ut mot fornybar energi. Den nye CO2-avtalen fra Paris legger press på alle, inkludert afrikanske land. Men selv med et energibruk nesten utelukkende bestående av fornybart vil våre tjenester på GCSB kunne være relevante. Personlig håper jeg imidlertid prisen vil stabilisere seg på 50-70 dollar de neste 10-15 år, legger han til.

– Jeg tror på de nye dypvannsmulighetene utenfor Marokko og Vest-Afrika, jeg tror på videre utvikling innen offshore vind, og jeg vet mulighetene som ligger i å kunne tilby de tjenestene som er nødvendige, avslutter han.

Artikkelen fortsetter under bildet

LANG OG DYP: Kaien på GCSB vil kunne tilby forankring for 5-7 skip på én gang (Foto: GCSB)
LANG OG DYP: Kaien på GCSB vil kunne tilby forankring for 5-7 skip på én gang (Foto: GCSB)

Om Gran Canaria Subsea og Offshore Base (GCSB)
• Et samarbeid mellom spanske Satocan og norske Otech
• Lokalisert i Arinaga, sør for flyplassen på ferieøya
• Disponerer 90 mål for utbygging av base- og operasjonsfasiliteter, alt tollfritt
• Disponerer dypvannskai med kapasitet til 5-7 fartøyer samtidig
• NOK 300 millioner skal investeres
• Satser mot olje og gass, shipping og offshore vindkraft
• Skal ansette opp mot 200 mennesker over en femårsperiode
• Skal ledes av norske Tore Nedregaard

Ønsker du nyhetsbrev fra Petro.no klikk HER

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger