Aker BP-funnet er dobbelt så stort som anslått før boring

Scarabeo 8 utenfor Sotra/Askøy. FOTO: John Økland
Publisert 9. juni 2023

26. mai meldte Aker BP at selskapet hadde funnet olje i Øst Frigg Beta-brønnen i Yggdrasil-området i Nordsjøen. 

Foreløpige beregninger av funnet var på mellom 40 og 90 millioner fat oljeekvivalenter. 

I Oljedirektoratets funnmelding er dette oppdatert til mellom 53 og 90 millioner fat, noe som er dobbelt så stort som pre-drill-anslagene.

 Funnet øker ressursene i den pågående utbyggingen av Yggdrasil-området, tidligere kalt NOAKA. 

Det pågår arbeid for å evaluere det gjenværende oljepotensialet i hele Øst Frigg-feltet, som produserte gass fra 1988 til 1997. Oljekolonnen var for liten til at den kunne utvinnes på daværende tidspunkt.

– Funnet vil bli evaluert som potensielle tilleggsressurser til Yggdrasil-utbyggingen. Vi ser ytterligere oppside rundt Yggdrasil og vil fortsette å lete aktivt i området, sier Per Øyvind Seljebotn, leder for leting og reservoarutvikling i Aker BP.

Her er Oljedirektoratets oppsummering av funnene som er gjort i brønnen:

25/2-24 S – Øst Frigg Beta

Brønn 25/2-24 S påtraff en 12,5 meter oljekolonne i Friggformasjonen, i sandsteinsreservoar på til sammen 117 meter med meget god til svært god reservoarkvalitet. Olje/vann-kontakten ble påtruffet 1949 meter under havnivå. Brønnen ble ikke formasjonstestet, men det ble utført datainnsamling og prøvetaking.

Brønnen ble boret til et vertikalt dyp på 2029 meter under havnivå og avsluttet i sandsteinslag av eocen alder i Friggformasjonen.

25/2-24 A – Øst Frigg Beta

Avgrensningsbrønn 25/2-24 A ble boret horisontalt langs Betastrukturen. Brønnen påviste en kontinuerlig oljekolonne på opptil 20 meter tykkelse med indikasjon på olje/vann-kontakt på 1945 meter under havnivå, og ble boret til et målt dyp på 5156 meter.

25/2-24 C – Øst Frigg Alfa

Avgrensningsbrønn 25/2-24 C påviste olje i Alfastrukturen. Brønnen ble boret til målt dyp på 4078 meter, men nådde ikke planlagt dyp. Olje/vann-kontakten er beregnet til 1949 meter under havnivå.

25/2-24 B – Epsilon

Avgrensningsbrønn 25/2-24 B påtraff en kontinuerlig oljekolonne på om lag 14 meter tykkelse med opptil 30 meter overliggende gasskappe i Epsilonstrukturen. Friggformasjonen viste også her meget gode til svært gode reservoaregenskaper. Gass/olje-kontakten ble påtruffet 1935 meter under havnivå og olje/vann-kontakten ble påtruffet 1949 meter under havnivå.

25/2-24 B påtraff også olje og gass i den vestlige delen av Frigg Gamma-strukturen, som allerede er inkludert i Yggdrasil PUD. Brønnen påtraff de tidligere påviste gass/olje-, og olje/vann-kontaktene. Brønnen ble avsluttet i Friggformasjonen på et vertikalt dyp på 1925 meter under havnivå og 8168 meter målt dyp, over 6000 meter horisontalt i Friggformasjonen.

Siste fra forsiden

+

Fant opptil 90 millioner fat i fjor – skal bore pilotbrønn for mulig utbygging

+

Har spuddet Brokk

Hanz er satt i produksjon

+

Rusten BOP sendt til land for overhaling

Ventyr har signert kontrakten for Sørlige Nordsjø II

+

Oppdaterer med flere nye avtaler for Transocean-rigger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger