Publisert 29. mai 2006

Iran ser ut til å ha trappet ned anrikningen av uran, viser rapporter fra vestlige inspektører i landet.

NTB

Iran proklamerte tidligere i år at de var blitt en del av atomklubben etter å ha startet industriell anrikning av uran, men programmet ble trappet ned etter bare tolv dagers drift, skriver The New York Times.

Avisen viser til vestlige diplomater, som har lest rapportene til inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

De iranske sentrifugene som tidligere rommet uran er nå tomme, noe som også kan bety at de har støtt på tekniske problemer, mener uavhengige atomeksperter.

Forhandlinger?
Ifølge diplomatene kan nedtrappingen være et forsøk på å blidgjøre Vesten, og et mulig første steg på veien mot direkte forhandlinger om det iranske atomprogrammet.

Utsendinger fra Europa har de siste dagene diskutert inspektørenes opplysninger i Washington, i håp om å få president George W. Bush til å endre sin strategi overfor Iran.

I Det hvite hus ble opplysningene møtt med skepsis og mistanke om at det hele er et nytt triks fra Irans president Mahmoud Ahmadinejad, skriver The New York Times.
– Det kan ganske enkelt bety at vi ikke leter på riktig sted, sier en amerikansk kilde til avisen.

Presser Europa
Ifølge Washington Post har Bush-administrasjonen lagt press på europeiske land og Japan, for å få dem til å skjerpe sine sanksjoner mot Iran.

USA ønsker reiseforbud for enhver iraner som kan knyttes til landets atomprogram, korrupsjon, undertrykkelse av religiøse rettigheter, terrorisme eller voldshandlinger i Irak, Libanon, Israel og de palestinske områdene.

USA vil også begrense regimets tilgang til utenlandsk valuta og globale markeder, og fryse iranske kontoer og verdier i Europa og Asia.

USA har lenge hatt strenge sanksjoner mot Iran, og håper nå å få allierte med på det samme.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger