Publisert 4. februar 2000

Oljegiganten Chevron blir anklaget for å ha bidratt med både kost, losji og lønn til militære i Nigeria som drepte okkupanter på en av Chevrons plattformer.

Det ble i går kjent at Chevron har gått forbi BP i størrelse , og nå er verdens tredje største uavhengige oljeselskap. Skal en tro anklagene som nå kommer fram i en rettssak i USA, har ikke selskapet nådd så langt uten store offer.

Anklagene kommer fra Larry Bowoto, som var en av de som okkuperte Chevron-plattformen, som nå saksøker Chevron for å ha brutt menneskerettighetene.

Plattformen det er snakk om er Chevrons Parabe-plattform, som stod for en femdel av Chevrons produksjon på 400,000 fat, skriver Upstream. Okkupantene holdt stand om bord i tre dager.

Bowotos advokat Dan Stormer anklaget Chevron for å ha betalt og instruert de væpnede styrkene som aksjonerte mot plattformen, og hevder at to menn ble drept, mens flere andre ble såret under den væpnede aksjonen.

Protestantene hevder at deres okkupering av plattformen var en fredelig protest mot at Chevron forurenset vannet deres, som igjen førte til at fisk og planter døde. Chevron hevder på sin side at protesten på ingen som helst måte var fredelig, og at saken handler om Chevrons rett til å beskytte sine egne arbeidere.

Chevrons advokat Bob Mittelstaedt hevder at den protesterende lokalbefolkningen var bevæpnet med kniver og truet med å tenne på en lekter. Ifølge Bowotos advokat Stormer sendte dog en Chevron-ansatt en fax til den amerikanske ambassaden mens konflikten pågikk og sa at de innfødte var ubevæpnet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger